Gastro

Pětkrát Gavi nejen na letní dny

V uplynulých týdnech jsem se zkoumal sadu lahví Gavi, takže jsme v Piemontu a u tradiční tamní odrůdy Cortese, které k nám dovezl František Šamla alias Víno pro vás. Do období veder to byla, díky relativní lehkosti a svěžesti, ideální volba. Zkoumal jsem lahve jak od jeho tradičních dodavatelů, tak od pár nových o kterých uvažuje / uvažoval. Ve výsledku mne nejvíce oslovila pětice vín dvou

Jižní Svah | 28. 6. 2017 13:57

Korábův Future Sekt a Vdovjakův Ram-Páš

Než se ochladí, tak trocha osvěžení do vedra a dusna, dvakrát bublinky. Petr Koráb z Boleradic má už na trhu mnohými před měsíci obdivovaný Future Sekt 2015 z odrůd Pinot blanc a Chardonnay. Teda jmenuje se to stále „budoucí sekt“, ale přitom už je to víno hotové, žádná korunka ale hezky agrafa, normálně s odstřelenými kaly. Tmavší barva směrem do zlaté, jemnější perlení menších až středních

Jižní Svah | 27. 6. 2017 15:19

Recept na tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou krok za krokem

Tentokrát si připravíme jemné tvarohové knedlíčky v jahodové omáčce. Jen pár surovin stačí k tomuto výbornému pokrmu, který si zamilujete!

Vaření.cz | 26. 6. 2017 15:39

Vulkán! Somló! Juhfark! Furmint! Béla bácsi!

O víkendu jsem zase byl v Somló. Táhne mne to tam strašně silně. Přitom obecně preferuji lehčí styl bílých vín, zatímco tamní jsou spíše ohnivá, koncentrovaná. Ale je tam prostě něco speciálního. Dneska si dovolím jen takový krátký fotodeníček ze soboty, která u nás sestávala z putování po kopci, návštěvy vinařů a následně také účasti na nočních otevřených sklepích, kdy celé Somló žije vínem,

Jižní Svah | 26. 6. 2017 14:42

Co o pocení možná (ne)víte?

Vysoké teploty, sluníčko, pro někoho noční můra, protože trpí neustálým pocením. Jak tělo funguje a proč je lepší se potit a nevyužívat všechny možné prostředky k tomu, abyste pocení zabránili? S pocením to má také každý...

Jezte.cz | 26. 6. 2017 10:03

Vybírání a mačkání pečiva – ze zápisků domácího pekaře

A je tu další příspěvek, který se nehodí pro domácího pekaře, ale je škoda, abyste o něj přišli, tudíž zde je: Obecenstvo kupující, od umazaného učedníka a ospalé služky počínaj, až do paničky v rukavičkách a do starého mládence, který svým zvláštním postavením přinucen jest housku do snídaně sám si přinést, má ošklivý zvyk každou […]

Co nového na kopci | 25. 6. 2017 15:08

Pro pesto neplatí na letišti stomililitrové pravidlo

Italské přístavní město Janov je tak hrdé na svou slavnou omáčku z bazalky, že uvolnilo přísná pravidla pro přepravu maximálně 100 mililitrů tekutiny na palubě letadel.

Apetit - Týden.cz | 25. 6. 2017 05:00

Vysoký cholesterol

Cholesterol je věc, o které toho běžný člověk moc neví. Je srozuměn s tím, že jej má buď vysoký anebo nízký. Pokud se ale o problematiku cholesterolu začnete více zajímat, zjistíte, že ovlivňujících faktorů je...

Jezte.cz | 23. 6. 2017 15:28

#ŽIVOTJERAUT

Vydaly jsme knihu. Jmenuje se ŽIVOT JE RAUT a slovy Dity P. - je nejúžasnější ne světě a rozplývá se na očích. Není to kuchařka, není to dívčí román, je to hodně #vývařovna. Co byste taky čekali? Teda...dost lidí do poslední chvíle čekali receptář. Fakt. Žádný recepty tam nejsou. I když to receptář vlastně je, ale asi ne úplně "príma" nápadů. Spíš receptář na to, jak přežít. Furt zklamaní, že žádný vaření, omg? Ok, dám vám se RECEPT na náš ultimátní rautovej stůl:ŠUNKASALÁM (když ti klient proplatí fakturu, tak si zajdi do Lidlu, mají tam lahodný sušený salámy a šunky, který tě nezruinujou, zrovna tady platí, že čím víc, tím víc/líp. Bez pečiva, prosím. Když peníze dojdou a nový prostě nejsou, protože sociálka se rozhodla, že posvětí exekuční a dluhopisové statistiky ČR a pošle vám exekuci, tak gothaj nebo junior jsou jasná volba. Nepotěší, neurazí, pečivo je v tomhle případě víc než vhodné, i gumovej rohlík bodne).OVOCEHŘBITOVNÍ SVÍČKA(nikdy nevíš, kdy vypadne na Vinohradech elektřina nebo přijde zombie apokalypsa, mimochodem, z Vývařovny na ní je nejlíp připravená Daniela, Jana to nejspíš zaspí a Hannah protančí na technu).TERMOFÓLIE(efektní sci-fi ubrus, praktická při nejrůznějších životních katastrofách)KOKTEJLOVÉ TŘEŠNIČKYTŘI HOLKY(Není v životě nic jistějšího/nejistějšího než kombinace 3 holky - 6 let - alkohol - jídlo - kluci)SKVĚLÁ ART DIRECTORKA A FOTOGRAF(Trochu retro inspirace, trochu jako stůl u nás doma, trochu jako esence všech rautových archetypů. Tohle všechno domyslí, sestaví a vyfotí dva nejlepší - v našem případě Lucie Šatková a Jaroslav Moravec).Dobrou chuť! A nebo víte co? Přečtěte si tu knížku, jo?Knížku se nám podařilo 15. června 2017 důstojně pokřtít ve vinohradském baru Bullerbyn s pomocí tří kmoter - Marthy Issové, Radky Sirkové a Apoleny Rychlíkové, která ke knize napsala předmluvu. Tyhle #holky jsou takový naše lepší já. Hannah se svým dětským snem stát se módní návrhářkou pozvala Radku Sirkovou, která společně s Annou Tuškovou tvoří CHATTY. Já, zmatenej idealista, jsem si pozvala Apolenu, protože doufám, že jednou vyrostu a stane se za mně taky holka, která má ocelový vaječníky a názory, který umí brilantně formulovat (a být ready to kdykoli a kdekoli osquatovat). A Daniela si pozvala Marthu, protože krev není voda a to ani přes koleno.Jestli něco nebyla voda, pak to bylo taky #prosecco a panáky Becherovky, kterých bylo víc něž míň a já jsme nakonec skončila skutečně jako dáma #nabaarovou. Naštěstí jsem se ráno probudila oblečená a bez Goebblese. Děkujeme za báječnej večírek všem kdo přišli.P.S. Knihu jsme pokřtili jak jinak než naší svatou trojicí na "B": Bublinky, Becherovka, Braník.Tuhle krásku si můžete v Praze koupit například v Page 5 nebo na eshopu nakladatele ZDE.Jana a DanielaFotky: Tomáš Slavík 

Vývařovna.com | 23. 6. 2017 14:04

Chutný maďarský vlašák a klasické Moscato

Jelikož jsem zrovna na cestě do Maďarska (za vínem, jak jinak…), napadlo mne, že bych mohl odhrnout nějaké tamní víno, třeba z vulkanických svahů na severním břehu Balatonu :-) Káli Kövek je docela nové zajímavé vinařství, od kterého mám doma průřez sortimentem, dovezlo je Vinorum. Dnes to bude Köveskál Olaszrizling 2015 (Fekete-hegy Töltés dűlő), vlašák z jediné vinice a 40+ let starých keřů,

Jižní Svah | 23. 6. 2017 13:47

Bez frgálu z Valašska nesmí nikdo odjet, říká

Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby, zato tady má tolik podob... Mezi lidmi je natolik oblíbený, že v Resortu Valachy Velké Karlovice mají profesionální pekařku frgálů.

Apetit - Týden.cz | 23. 6. 2017 10:20

Recept na jahodový koláč krok za krokem

Sezóna jahod pokračuje, a tak si dnes upečeme svěží koláč, který jahodami doslova přetéká. Fotorecept krok za krokem.

Vaření.cz | 23. 6. 2017 07:00

Moc fajn extra suché šampaňské

Zajímavých producentů Champagne na našem trhu přibývá, včera jsem se mohl díky narozeninovému dárku od manželky alespoň jednou lahví seznámit s dalším z nich. Je jím rodinné vinařství Lacourte-Godbillon z Montagne de Reims, konkrétně vesnice Écuiel a tedy na dohled od Remeše. Coby nová generace jej převzala od svého otce Géraldine Lacourte společně s manželem Richardem Désvignes teprve v roce

Jižní Svah | 22. 6. 2017 14:33

V čínském Jü-linu začal festival psího masa

V čínském městě Jü-lin začal tradiční festival psího masa. Koná se navzdory každoročním protestům aktivistů i zprávám, že letos bude na festivalu zakázáno psí maso prodávat.

Apetit - Týden.cz | 21. 6. 2017 15:30

Z archivu… vlašák od Mikrosu ze Železné

No dobře, nebudu předstírat, že šlo opravu o láhev z „archivu“, tedy ze sbírky lahví uchovávaných se záměrem nechat je ještě nějakých pár let zrát. Prostě jsem na ni narazil při hledání něčeho úplně jiného :-) Mikros patřil svého času, hlavně na počátku nového tisíciletí, do úzké skupiny vinařství se špičkovou kvalitou, mnohými byl považován za vůbec top producenta bílých vín. Dnes už je

Jižní Svah | 21. 6. 2017 15:04

Propadněte rychlému zavařování a připravte si zdravé marmelády a zavařeniny

V dnešní době je výroba vlastních domácích pochutin určených ke konzumaci čím dál oblíbenější. Pro své děti a koneckonců ani pro sebe nechceme kupovat ošizené marmelády a zavařeniny, které jsou plné "éček" a nikomu nechutnají. Ty kvalitnější výrobky bývají často předražené, a tak udělají velkou díru do peněženky. Zvlášť pokud jste zvyklí konzumovat tyto produkty několikrát do týdne. Domo-elektro a jejich zavařovací hrnce vykonají téměř veškerou práci za vás!

Vaření.cz | 21. 6. 2017 10:20

4x Finca Inanna s báječným bílým El Animal

V dubnu jsem se tu zmiňoval o základní řadě 1200 od nového zajímavého španělského producenta, Finca Inanna (web). I na detaily o vinařství se tam dostalo. Jejich bílé jsem pak vzal na brněnskou párty Družstva a bylo přijato velmi dobře. A já se už moc těšil, až ochutnám i další vína ze stejného zdroje. Což se mi konečně podařilo, ve sklence mi skončilo jejich první, donedávna jediné a hlavní víno

Jižní Svah | 20. 6. 2017 14:02

Recept na boloňské špagety krok za krokem

Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!

Vaření.cz | 19. 6. 2017 15:50

Česká vína v Praze

Pod názvem Nejlepší česká vína v Praze se minulý týden v Novoměstské radnici, která se ostatně stává pravidelným dějištěm ochutnávek všeho druhu, setkala velká skupina vinařů z Čech. Šlo o přehlídku u příležitosti vyhlášení výsledků nominačního kola této vinařské oblasti pro Národní soutěž vín (tedy to, z čeho vychází vína vybraná do Salonu vín) a poměrně výjimečnou příležitost ochutnat si na

Jižní Svah | 19. 6. 2017 15:19

Zkvalitňujeme služby, stěhujeme sklad do nových prostor

od července pro vás chceme ještě více zkvalitnit logistické a distribuční služby. Kvůli tomu ale musíme přestěhovat sklad do nových prostor a provést inventuru.

Global Wines | 19. 6. 2017 10:48
« Previous 1 2 3 4 13 26 38 50 Next »